Γράμμα σε Ραδιοπειρατή του 1975

 In ΙΣΤΟΡΙΕΣ

O Λευτέρης Μαρόγλου είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του Ερωτικού Ράδιο. H σχέση του με το ραδιόφωνο ξεκινά από το 1970 όταν και ήταν ραδιοπειρατής στα μεσαία κύματα.

Στην επέτοιο για τα 80 χρόνια ραδιοφώνου διάβασε ένα γράμμα που έγραψε ο ίδιος.

 

‘Αγαπημένε μου φίλε, πως είσαι; Έχουμε να τα πούμε από τα χρόνια της πειρατείας , θυμάσαι;

Καταρχάς να σου πω γιατί σε θυμήθηκα… Φίλε, να ήσουν από μια πλευρά να μ’ έβλεπες.. Μεγαλεία φίλε, Χλίδα!
Εδώ έχουμε 2000 και γιορτάζουμε 80 χρόνια ραδιόφωνο, εκεί επάνω δε ξέρω τι χρόνια έχετε, αλλά πιστεύω καπου κοντά θα έιστε. Άκου, λοιπόν, κλείσε το μηχάνημα και δώσε προσοχή.
Όσο κι αν δεν το πιστεύεις είμαι ομιλητής στη γιορτή για το ραδιόφωνο. Κανονικός σου λέω, όχι πειρατικά, όπως πάντα, κανονικός, με προσφώνησαν κιόλας. Μεγαλεία. Είναι και οι άλλοι, οι κακοί εδώ. Ξέρεις, κρατικό ραδιόφωνο, εκείνοι που μας έκλεισαν. ΕΡΤ λέγονται τώρα, δε μας πειράζουν. Ούτε αυτοί, ούτε οι μπασκίνες. Το ΕΣΡ μας σκίζει, αλλά που να σου εξηγώ. Τί είναι το ΕΣΡ; Κάτι μεταξύ άσχετου αστυνομικού και δικαστή, που έχουν όμως κάτι κοινό. Δεν έχουν ιδέα από ραδιόφωνο.

Που είχα μείνει; Α! Στη γιορτή για τα 80 χρόνια ραδιοφώνου. Γιορτάζουμε φίλε, και έχουμε γεμίσει από χαρά, όλοι εδώ είναι. Καλά, μη τα παραλέω κιόλας. Όχι, όλοι. Λείπεις εσύ φίλε πειρατάκλα.  Εκείνο το άτιμο το σύρμα. Αλλά που να σου μείνει δύναμη με τόσο ξενύχτη. Δεν έφτασε στην απέναντι ταράτσα, έπεσε στα σύρματα της ΔΕΗ.

Ηλεκτροπληξία είπε ο ιατροδικαστής και έτσι ξεχάστηκες ρε φίλε. Ότι κι αν έκανες για να υπάρχει σήμερα το ραδιοφωνο… Να δεις σήμερα, λέει, θα τιμήσουν τους πρωτεργάτες του ραδιοφώνου και κανένας δε θα σε θυμηθεί.

Φίλε, ραδιοπειρατή, μου λείπεις, όπως κι εκείνα τα αξέχαστα ξενύχτια με τις συνομιλίες μας. “Ακούω κλειστός” , θυμάσαι; και μετά στα FM “ακούω ανοιχτός” .
Πλάκα είχε. Τότε ο κόσμος ξέρεις ξενυχτούσε μαζί μας και άκουγε. Τώρα πληρώνουν τον κόσμο τα ραδιόφωνα για να τους ακούνε.

Ακούω τους ειδήμωνες σήμερα να μιλούν για επικοινωνία στο ραδιόφωνο, για target group και άλλα ακαταλαβήστικα και ντρέπομαι να τους πω, ότι εμείς κάναμε ραδιόφωνο για να βγάλουμε καμια γκόμενά.

Έχουν αλλάξει οι εποχές. Να ξέρεις, η Μαρία παντρεύτηκε έχει 2 παιδιά. 22 η μικρή,  24 ο μεγάλος.  Έγινε και γιαγιά. Μεγάλος έρωτας. Θυμασαι;

Μη με ζηλεύεις, φίλε, σου είπα άλλαξαν τα πράγματα. Την θέση της Μαρίας στη καρδιά μας την πήρε η FOCUS. Την θέση των φοιτητριών από την Άνω Πόλη την πήραν, η TEMPO, η BGM και η MACAN ERICSSON. Όχι, δεν είναι Σουηδέζες τουρίστριες. Πολυεθνικές διαφημιστικές είναι. Θα μου πεις “τι σχέση έχουν με το ραδιόφωνο, της καρδιάς μας;”. Κι όμως φίλε,  χωρίς αυτές σήμερα ραδιόφωνο δε γίνεται. Άσε θα σου εξηγήσω άλλη φορά.

Α! Τώρα που το θυμήθηκα, συναντήθηκα στο δρόμο με εκείνο το μπάτσο που μας κυνηγούσε συνέχεια και ξήλωνε τις κεραιες. Εκείνον, ρε, που έψαχνε τα εσώρουχα, τάχα μου δε ότι θα βρει πομπούς. Γέρασε. Είναι και πολύ άρρωστος από ότι μου ειπε. Δεν έφταιγε αυτος, η χούντα λέει εφταιγε.
Μη σε πρήζω όμως άλλο. Να περνάς καλά εκεί πάνω και να είσαι σίγουρος πως το ραδιόφωνο που αγάπησες, θα το κάνουμε και πάλι αγάπη, έρωτα, μοναξιά,παρέα, δάκρυ, χαμόγελο, φιλία.

Φίλε, ραδιοπειρατή,  και τώρα μια αφιέρωση, από εσένα: το τραγούδι , κουφαλες δε ξοφλησαμε του Τσακνή με πολλά καραβάκια και καρδούλες.
Σε όλους εσάς που είσαστε στην αίθουσα σας ευχαριστώ.’

Λευτέρης Μαρόγλου

Το Φαβελάκι μας θα ήθελε πολύ να ζούσε τον αυθορμιτισμό των απαγορευμένων πειρατικών ραδιοφώνων. Δυστυχώς πια ο ρομαντισμός σβήνεται απο φιλτραρισμένες εικόνες προφίλ και dm μηνυμάτων. Παρασυρόμαστε απο ένα ορμητικό, βίαιο ρεύμα αποξένωσης που μόνοι μας δημιουργούμε αλλά βολευόμαστε στο να κατηγορούμε άλλους. Στην παρέα μας προσπαθούμε να στήσουμε αυτην την εποχή και σε αυτή να επενδύσουμε τη ψυχή μας έστω και μέσα απο το ραδιοφωνικό σταθμό που δημιουργήσαμε με αγάπη και ανησυχίες.

 

‘Κουφάλες δεν ξοφλήσαμε, τα όνειρα των εραστών δεν σβήνουν’ – Διονύσης Τσακνής

 

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search